שווי שוק כולל :
שווי שוק ביטקויין :
שווי שוק לייטקויין :
מחיר ביטקויין :
Ethereum
( אתריום )
שווי שוק
מחזור 24 ש
מטבעות
דרוג

מטבע אתריום – כל מה שרציתם לדעת

מרגע שסטושי נאקאמוטו השיק, ב-2009, את מטבע הביטקוין והוכיח שבלוקצ’יין (blockchain) זה לא רק רעיון תיאורטי אלא משהו שעובד באמת, היה ברור שבקרוב נפגוש את עקרון הבלוקצ’יין ביישומים נוספים.   כשאנחנו מדברים על יישומים נוספים, אנחנו לא מדברים על מטבעות קריפטוגרפיים נוספים שכצפוי גם הם הופיעו, אלא על שימוש חדש לגמרי בטכנולוגיית הבלוקצ’יין. זה בדיוק מה שעשה המתכנת הצעיר ויטליק בוטרין בשנת 2013 כאשר הציג את הרעיון לאת’ריום.

מה זה בכלל בלוקצ’יין?

לפני שאנחנו ניגשים לאת’ריום וליישום החדש לבלוקצ’יין, בואו נקדיש הסבר קצר ונסביר מה זה, לעזאזל, בלוקצ’יין? ובכן, בלוקצ’יין היא למעשה תוכנה מבוזרת לשיתוף יומן של רשומות דיגיטליות. היומן מתעדכן סימולטנית בכל אחד מאלפי המחשבים שמריצים את התוכנה, וכל קובץ של רשומות מאוגד בבלוק, שמחובר בצופן מתמטי לבלוק שלפניו ולבלוק שאחריו, באופן שנועל אותו באופן הרמטי ולא מאפשר לשנות את המידע, שגם משותף כקובץ פומבי בכל מחשבי הרשת.   אוקיי, אבל מה הביג דיל? הביג דיל הוא זה פותר את הבעיה הכי גדולה בבניית פלטפורמת מסחר מבוזרת. נסביר: המציאות המסחרית ברשת עד היום דרשה תלות בצד שלישי. כל רכישה, השקעה או העברה כספית התנהלה דרך מתווך ולרוב יותר מאחד – בנק, חברת אשראי, שירות כמו פייפל או מערכות סליקה אחרות. אין דרך אחרת להעביר כסף ברשת. לכן, השימוש הראשון בבלוקצ’יין היה כתחליף כסף (הביטקוין). תחליף שניתן לסחור באמצעותו באופן מבוזר בלי פיקוח או עמלה של צד שלישי.   הביטקוין היה פתרון גאוני שעשה בבלוקצ’יין שימוש ממוקד ברמת המיקרו. הרעיון של את’ריום הוא לקחת את טכנולוגיית הביטקוין לרמת המקרו. לא רק תחליף לכסף, פלטפורמה להרבה דברים אחרים.

מטבע את'ריום

 

ויטליק בוטרין, נער הפלא שהמציא את האת’ריום

ויטליק בוטרין הוא קנדי יליד מוסקבה שבגיל צעיר מאוד (נכון להיום הוא עוד לא בן 25) התגלה כבעל יכולות מתמטיות פנומנליות, וכבר בתור נער היה אחד מאותם יחידי סגולה שצוידו בכישורים הנדירים לתכנות קריפטוגרפי של בלוקצ’יין. אבל ויטליק התגלה לא רק כגאון תכנות אלא גם כיזם בעל חזון מהפכני שלוקח את הכלכלה ןהקהילה המבוזרת צעד גדול קדימה בעזרת שימוש חדש בבלוקצ’יין.   כל מי ששמע את השם ‘לינוקס’ יודע שהרעיון של ‘קוד פתוח’ אינו רעיון חדש. גם שיתוף קבצים הוא כבר רעיון ותיק במונחי האינטרנט, שמיושם כבר לא מעט שנים. שני הרעיונות שהזכרנו הם מרכיב מהותי ביצירת קהילה מבוזרת, אבל ללא אמצעי תשלום מבוזר, שהשימוש בו אינו מחייב התממשקות עם המערכות הסגורות של הכלכלה המסורתית, זה לא באמת הצליח להמריא. לכאורה, הביטקוין פתר את הבעיה הזו אבל רק באופן חלקי ומקוטע. החזון של ויטליק בוטרין היה לחבר את כל חלקי הפאזל הזה במערכת אחת מבוססת בלוקצ’יין, ולמעשה לבנות יקום אינטרנטי מקביל שפועל בצורה מבוזרת לחלוטין – זה האת’ריום.

פלטורמת את’ריום

כן, את’ריום לא נולד כמטבע. העובדה שהיום יש מטבע בשם את’ר והוא אפילו המטבע הקריפטוגרפי בעל התפוצה הרחבה הגדולה ביותר אחרי הביטקוין, היא סוג של תופעת לוואי (גם אם יש ציניקנים שחושבים שזו היתה המטרה העיקרית מלכתחילה). הרעיון באת’ריום היה לבנות קהילה מבוזרת שפועלת ומייצרת אפליקציות על פלטפורמת קוד פתוח שמבוססת בלוקצ’יין. הפלטפורמה מאפשרת לכל המשתמשים בה לבצע עסקאות מבוזרות באמצעות ‘חוזים חכמים’. ‘חוזה חכם’ הוא בעצם אלגוריתם שמייצג כמו חוזה ממשי הסכמה בין הגורמים השותפים לחוזה. אבל בשונה מחוזה רגיל ‘חוזה חכם’ מקיים את עצמו – האלגוריתם בוחן אם הושלמו התנאים לעסקה, מקבל אימות ומבצע את התשלום בעצמו. כאשר קיימים כמה סוגים של ‘חוזים’ ומודלים של התניות. בכך, ‘החוזה החכם’ מייתר את הצד השלישי שמפקח על העסקה, ומאפשר את קיום המערכת המבוזרת.   הרעיון להקים פלטפורמה שלמה שעובדת על בלוקצ’יין הוא ללא ספק הברקה תיאורטית, אבל יישום ובנייה של מערכת כזו בפועל הוא עניין לא טריוויאלי. כמו שהזכרנו יש מעט מאוד אנשים עם יכולת לתכנן קוד קריפטוגרפי בבלוקצ’יין. עובדה שעל פניו מייצרת צוואר בקבוק שאינו ניתן לגישור – הרעיון הוא להנגיש את העסק ולא לבנות מערכת שרלוונטית רק לכמה מאות גאונים ברחבי העולם. הגאונות האמיתית של בוטרין היתה הדרך בה התמודד עם הבעיה – הוא הצליח לבנות מערכת שיודעת לתרגם שפות תכנות פופולריות כמו JAVA ו-HTML לבלוקצ’יין. המשתמש מתחבר בשפה שהוא מכיר והאלגוריתם של את’ריום מתרגם את זה לבלוקצ’יין.   אבל עוד לפני שלבוטרין היה פתרון מלא שבאמת עובד הוא עשה דבר נוסף, שבאבחה אחת הפך את האת’ריום למטבע, עוד לפני שהפלטפורמה של האת’ריום קרמה עור וגידים.

מה בין המטבע את’ר והפלטפורמה את’ריום?

כמו במקרים של רעיונות אחרים גם בוטרין יצא לגייס הון להרים את הפרויקט שלו. הגיוס התבצע בין יולי לאוגוסט 2014 ובמהלך חודש גויסו לא פחות מ-18 מיליון דולר. המשקיעים קיבלו בתמורה ‘טוקנים’, מטבעות דיגיטליים, מה שישר הזרים לשוק 60 מיליון את’ר. שנה מאוחר יותר הפלטפורמה הושקה ומהר מאוד גם חברות ענק מהכלכלה המסורתית כמו טויוטה או אינטל בחרו לאמץ את הטכנולוגיה.   כאמור, האת’ריום הוא קודם כול זירה לבנייה של אפליקציות מבוזרות. זה כולל אפשרות של כל חברה לייצר לעצמה מטבע וירטואלי משלה (טוקן) וזה בעיקר התגלה כמכשיר נהדר לגיוס הון. מערכת החוזים יכולה להגדיר יעדי ביצוע למפתחים, שרק עמידה בהם תשחרר את הכסף של המשקיעים, ועוד סוגי התניות שיוצרות יותר אמון בקרב המשקיעים. לכן זה לא מפתיע שאת’ריום הפך לזירה העיקרית לגיוסי הון בשיטת הנפקות ICO (גיוס הון כנגד טוקן שמייצג את החברה, כמו שעשה בוטרין עצמו בהשקת האת’ריום).   האת’ר עצמו, משמש גם כמטבע שכיר לפעילות עסקית בפלטפורמת האת’ריום עצמה, אבל יש לו גם תפקיד חשוב בתפעול השוטף של המערכת כסוג של ‘דלק’ (gas) הנדרש לביצוע פעולות, כמו התנעה של חוזה חכם. כך שעבור חברות יזמיות שרוצות לפעול בפלטפורמה, האת’ר מבוקש גם כמשאב שמאפשר להתנהל על הפלטפורמה.

מעמדו של האת’ר כמטבע דיגיטלי

בשנתיים האחרונות (2021 עד 2023) הפעילות של האת’ריום התאפיינה אומנם בתנודתיות רבה, אבל המגמה הכללית הייתה חיובית.

בינואר שנת 2021 ייצגה כמות האת’ר שווי של כ-150 מיליארד דולר (!), והפכה אותו למטבע הדיגיטלי הנפוץ ביותר אחרי הביטקוין. במשך 2021 המטבע חווה גידול משמעותי, ובנובמבר הגיע לשיא של $4,891.70. הגידול נבע מכמה גורמים, בהם העלייה בפופולריות של יישומי בנקאות מבוזרת, השקה של NFTs  מבוססי את’ריום, והציפייה למעבר למנגנון קונסנזוס PoS (Proof of Stake או בעברית – הוכחת סיכון).

במהלך התרחשו שינויים בשוק המטבעות הקריפטוגרפיים והמטבע את’ריום ירד לשפל של 1,700$ ולמסחר יומי בסך של 800,000 בלבד. אבל לקראת סוף השנה האת’ריום החל להראות סימני התאוששות שנמשכה עד 2023.

כמו חלק ניכר מתחום הקריפטו האת’ר חווה זעזוע בסוף 2017 כשהנפקות ICO יצאו מפרופורציות ונוצרה מיני בועה. אבל מאז ינואר 2017 בו את’ר בודד היה שווה 8 דולר האת’ר עשה זינוק של 1$4,891.70 7,500% ובינואר 2018 הגיע לשיא של כל הזמנים במחיר של 1,400 דולר לאת’ר. מאז המטבע חווה עוד ירידות ועליות, ונכון לינואר 2021 ערכו נע בין 1,200 ל-1,300 דולר.   אחד הדברים שמשחקים לטובת האת’ר זו העובדה שיש לו ערך אמיתי כמשאב בפלטפורמת האת’ריום שרק צוברת תאוצה. קצב הזרמת מטבעות את’ר חדשים מווסת באופן חכם על ידי התפתחות הפלטפורמה שכרגע לא מאיים על אינפלציה בטווח הנראה לעין ובעתיד צפוי שייווצרו פחות מטבעות חדשים. כמו בביטקוין מטבעות חדשים נוצרים כתוצאה מתהליך ‘הכרייה’, אבל להבדיל, כריית את’ר אינה דורשת משאבי מחשוב ולכן הכורים עצמם מתנהלים באופן הרבה יותר מבוזר מאשר בביטקוין (היום, בשל עלויות המחשוב כמעט כל כריית הביטקוין מרוכזת בידיים של ארבעה שחקני-על). בסך הכול, בתוך המגרש הקריפטוגרפי עושה רושם שמדובר בשחקן חזק ויציב.   ועדיין, הדרך להמיר אותו לכסף פיאט מסורבלת. בעוד הביטקוין מקובל בתחומים רבים לשמש ככסף שכיר, ואפילו הבנקים למדו לבלוע את הצפרדע ולעבוד איתו, האת’ר פחות נזיל מחוץ לאת’ריום. כדי להמיר אותו לכסף פיאט הוא צריך לעבור את המסלול שכל טוקן עושה ולהיות מומר לביטקוין.   החדשות הטובות הן שזה אמור להשתנות ויש כבר כמה גורמים שפועלים על פיתוח ממשק שיאפשר אינטגרציה בין האת’ריום למערכת הבנקאית.

חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.

מצאת טעות? כתוב לנו