- דף הבית
- WAX

( ואקס )
WAX הן ראשי התיבות של Worldwide Asset eXchange או בתרגום חופשי זירת מסחר גלובלית של נכסים דיגיטליים. בפועל כש-WAX מדברת על נכסים דיגיטליים היא מתכוונת בעיקר לאביזרים וירטואליים שפופולריים בתעשיית הגיימינג (משחקי המחשב והקונסולות למיניהן). אם זה נראה לכם נישתי, תנו לנו לעדכן אתכם שמדובר בקהל יעד של 400 מיליון גיימרים שרק הולך ומתרחב בכל שנה.
כדי להבין את WAX צריך להכיר את עולם הגיימינג. מי שלא שם עשוי להסתכל על זה בזלזול ולחשוב שזו פאזה חולפת של בני נוער. אבל קהילת הגיימרים היום חוצה מגדרים, גילאים, דתות ותרבויות ומהווה מרכיב מהותי באורח החיים של מיליונים שהפכו את הגיימינג לעיסוק המרכזי שלהם בשעות הפנאי. אפשר לעקם את האף אבל הגיימינג והגיימרים לא הולכים לשום מקום, הם רק הולכים ומתרבים ויוצרים קהילות אונליין שמאגדות גיימרים מכל העולם שמשחקים אחד עם השני או אחד נגד השני. החבר’ה האלה לוקחים את עצמם ברצינות.
מה זה ברצינות? ובכן, קיימות היום ליגות מקצועניות בתחום רחב של ענפים (משחקים) – אל תפלו מהכיסא אם עוד עשור גיימרים ייטלו חלק במשחקים האולימפיים. כבר היום ההתעניינות ב-Esport (כן, ככה קוראים לטורנירים המקצועיים של משחקי מחשב) גדולה יותר מההתעניינות בהרבה ענפי ספורט מסורתיים וההשקעה במדיה ופרסום מתבצעת בהתאם. מדובר בתחום שמגלגל מיליארדים, ופיתוח משחקים חדשים זה רק אספקט אחד שמתחתיו נפרשת פירמידה כלכלית של מרצ’נדייז, גיבורי תרבות וגם מסחר ער בנכסים דיגיטליים.
בעקרון אפשר לתת כמעט לכל נכס ביטוי דיגיטלי וייתכן שבשלבים הבאים באבולוציה שלה WAX תתפתח לשם, אבל כרגע הכוונה היא לנכסים שמשמשים בעולמות הווירטואליים של משחקי המחשב. כאן אולי המקום לחזור אחורה כי יש קשר תרבותי היסטורי בין עולם הקריפטו לעולם הגיימינג. הרבה מהמושגים והרעיונות שאנחנו מכירים מתחום הקריפטו היו שם עשור ויותר קודם בלא מעט משחקי מחשב.
הדוגמה הכי בולטת היא המונח ‘טוקן’ (Token). במשמעותו המקורית ‘טוקן’ הוא ‘סמל’, משם הוא התגלגל ככינוי לצ’יפים שמשמשים תחליף לכסף על שולחנות בתי הקזינו, שמהם נדד למשחקי המחשב ככינוי לכסף הווירטואלי הרווח במשחק. בפועל, תחום הקריפטו לקח ממשחקים כמו Second Life ו-GTA הרבה יותר מכינוי סמנטי. בתוך האבולוציה של משחקי מחשב היה שלב בו הכסף במשחק הפך למאוד משמעותי עבור השחקן – כתנאי להתקדם במשחק. בשלב מסוים התחילה תופעה שאנשים רכשו טוקנים של המשחק בכסף אמיתי. מנקודת מבט סוציולוגית לא יהיה מופרך לטעון שזה היה הרגע בו באמת נולד הקונספט של כסף דיגיטלי. זה לא מקרי שרבים מחלוצי הקריפטו ושחקני המפתח בתחום הם גם גיימרים נלהבים.
במשחקים רבים לתפיסה שלכסף המקומי של המשחק יש גם ערך אוטונומי, יש מקום נכבד במודל העסקי. חלק ניכר מהמשחקים כוללים אפשרות בקוד פתוח שמאפשרת לגיימרים לעצב ולהמציא אספקטים במשחק – מתסריטי סיפור ורקעים ועד תעשייה עצומה של דמויות משודרגות וחפצים בעיצובים מיוחדים המכונים Skins – ולסחור בהם.
אחד הראשונים לזהות את התופעה הזו ולהפוך אותה לעסק בקנה מידה בינלאומי היה ויליאם קוויגלי. בשנת 2015, אחרי 20 שנות ניסיון של עבודה בחברות משחקים קוויגלי גיבש סביבו צוות של יזמים ומפתחים והם השיקו את חברת Opskins, שהיא בעצם אתר קניון שלא נורא שונה במהות שלו מאמזון, אלא שהוא מוכר רק ‘נכסים וירטואליים’ מתחום משחקי המחשב – בעיקר עזרים של משחקים בתחום הלוחמה. אם אתם מחפשים חרב מיוחדת שתיתן לכם יתרון במשחק או מעוניינים בקלשניקוב מעוצב במהדורה מוגבלת למשחק במאה דולר, Opskins זה המקום בשבילכם. נראה לכם מוזר שאנשים מוכנים להוציא כאלה סכומים בשביל “נשק בכאילו” שאין לו חיים מחוץ למשחק מחשב? יש לנו חדשות בשבילכם – הם מוכנים. ב- Opskins מתבצעות מדי שנה כמאה מיליון רכישות של לקוחות מ-95 מדינות.
אחרי שקוויגלי וחבריו גילו של’נכסים וירטואליים’ יש שוק גדול וממשי בעולם האמיתי הם החליטו לקחת את העניין הזה צעד קדימה, אם המודל הזה עובד בזירה סגורה כמו Opskins, למה שזה לא יעבוד בזירה מבוזרת לתעשיית הגיימינג עם מטבע ייעודי משלה? הם חשבו ועשו, וברבע האחרון של 2017 השיקו את WAX.
ההשקה של WAX יצאה לפועל עם גיוס IPO על רשת האת’ריום, אבל את הפלטפורמה עצמה בנו במנותק מהרשת ובמידה מסוימת WAX אפילו מנהלת עם האת’ריום סוג של תחרות (ניגע בכך בהמשך). כמו הרבה רשתות בלוקצ’יין גם WAX פועלת כרגע בגרסת אלפא. הבלוקצ’יין של WAX מתבסס על מנגנון אימות DPOS (Delegated Proof of Stake) שכולל כמה סוגי שחקנים. בעלי זכות ההצבעה בפלטפורמה הם מחזיקי ה-WAX שבתורם בוחרים בנציגים שייצגו אותם וישמשו ‘צמתי כניסה’ לפלטפורמה. הנציגים/צמתים האלה נקראים Guilds – ‘גילדות’ ויש משהו הולם בשם הזה כי הגילדות נוצרות בדרך כלל סביב קבוצה של חובבי משחק מסוים ומרכזות את הפעילות סביבו. בנוסף, המקבילה של הרשת ל’כורים’ או ‘מאמתים’ נקראת ‘סוכני שינוע’ (Transfer agents), הסוכנים הם משתמשים שאושרו על ידי הקהילה והוסמכו לבצע את העסקאות בפועל ולבצע את המשלוחים. כדי להפוך לסוכן שינוע צריך גם להפקיד סכום של WAX כערבון, בתמורה העמלות (כאשר ה-WAX שמתחלק גם ליחידות זעירות נועד לתשלום עמלות GAS) יתחלקו בינם לגילדות. הצלע הנוספת שתקום באקו סיסטם של WAX הם יצרני התוכן (הנכסים הווירטואליים) הקטנים שיוזמנו לקחת חלק בחגיגה ויוכלו למכור את ה-Skins שלהם ולקבל תגמול ישיר ואוטומטי.
כאמור, WAX עדיין לא סיימה את שלב הפיתוח והארכיטקטורה ועל רקע זה כדאי לציין שהיא לא מיזם הבלוקצ’יין הראשון והיחיד שקורץ לענף הגיימינג. טרון שהושקה בקול סערה עם השקעת ענק ויחסי ציבור אגרסיביים סימנה את הנתיב הזה עוד לפניה. ההגדרה של טרון היא יותר רחבה ומדברת באופן כללי על “תעשיית הבידור” אבל אין ספק שגם היא לוטשת עיניים ומכוונת לשוק ההולך והגודל של עולם הגיימינג. גם את’ריום רואה את עצמה כבית אפשרי לקהילה הזו ויש הרבה גורמים שמנסים להריץ אפליקציות גיימינג על הרשת. נכון להיום עושה רושם שבגזרה הזו WAX עדיין נהנית מיתרון ומקדימה את טרון בפיתוח הטכני, ואל מול את’ריום היא רשמה בחודש יוני האחרון ניצחון משמעותי.
בחודש יוני 2018 הושקה על את’ריום אפליקציה חדשה בשם VGO. האפליקציה הזו היא בעצמה זירת מסחר מבוזרת לנכסים וירטואליים ומרגע שהושקה היא הפכה למאוד פופולרית, אבל בעיות על את’ריום גרמו ל’פקקים’ ולכך שנגבו מהמשתמשים עמלות גבוהות במיוחד, והבעיות האלו כמעט גמרו את VGO. 72 שעות מסויטות הספיקו לאנשי VGO והם הסירו אותה מאת’ריום ועלו איתה לפלטפורמה של WAX בה היא מהר שיקמה את תדמיתה וכבר כמה שבועות פועלת בהצלחה רבה לשביעות רצונם של כולם. WAX שמנהלת סוג של יחסי אהבה שנאה עם את’ריום (בבלוג הרשמי של WAX מקפידים להזכיר שמייסדי המיזם נמנו על המשקיעים הגדולים הראשונים באת’ריום), זכתה בהישג נאה.
אחד הדברים שמאוד עזרו ל-WAX זה הקשר האסטרטגי עם Opskins. בהקשר הזה צריך לציין שכבר היום אפשר לשלם באתר Opskins באמצעות WAX ועוד לקבל הנחה קבועה של 20% ביחס למחיר בדולרים. זה בהחלט תרם ליציבות והפופולריות של המטבע. כש-WAX תיכנס לשלב הסופי שלה ניתן יהיה להמיר את מרבית הטוקנים של משחקי המחשב הפופולריים ל-WAX והעובדה הזו עשויה להפוך את הטוקנים האלה להרבה יותר נזילים מאי-פעם ואת השימוש בהם לגמיש. בחזון של המיזם הנכסים הוירטואליים של גיימרים במשחקי מחשב יהיו שווים כסף ממשי. אחרי שזה נאמר צריך לציין שהערך של ה-WAX צלל משמעותית במהלך ההנפקה שהחלה עם שערוך של יותר מארבעה דולר ליחידה. אבל אחרי הצלילה הראשונית המטבע שמר רוב התקופה על יציבות, אם כי שערו לא התקרב לרמות האלה. למרות שבטווח הקרוב אין סימנים שה-WAX ממריא לאור הגידול הקבוע בשוק הגיימינג והתפקיד ש-WAX עשוי למלא במגרש הזה שווה להמשיך לעקוב אחריו בסבלנות.
חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.