- דף הבית
- Monero
( מונרו )
הקונספט של מטבעות דיגיטליים מבוזרים נולד בקרב ‘קהילת הקוד הפתוח’ מסיבות אידיאולוגיות והרבה כוונות טובות. במידה רבה הקהילה הזו שהתגבשה במקומות מאוד ליברליים כמו קליפורניה או העיר ונקובר בקנדה היא המקבילה הווירטואלית של ‘מחבקי העצים’. תמיד היה ויכוח (עם טיעונים טובים לשני הצדדים) אם מטבעות מבוזרים הם תשובה לבעיה או בעיה בזכות עצמם, אבל הקהילה נתפסה כשוחרת טוב ומונעת ממניעים חיוביים. מטבע המונרו אינו שונה באספקט הזה, אבל הנסיבות בהן עשה את הקפיצה הגדולה שלו מרמזות שלא הכול ורוד בממלכת הקריפטו.
משמעות השם מונרו (Monero) הוא המונח ‘כסף’ בשפת האספרנטו. אספרנטו היא שפה בינלאומית שהמציא בסוף המאה ה-19 רופא העיניים והבלשן היהודי פולני לודוויג זמנהוף. מיזם האספרנטו אף פעם לא באמת המריא (למרות שקומץ חסידים מתעקש לשמר אותה), אבל השפה הפכה לסמל של ניסיון ליצור חברה גלובלית שוויונית. למה אנחנו מספרים לכם על שפת האספרנטו הנשכחת? כי הבחירה לתת שם שמקורו בשפת האספרנטו היא סוג של הצהרת כוונות – “אנחנו מאמינים בחברה מבוזרת שוויונית, אנחנו מהטובים”. המציאות, כך מיד נגלה, חושפת תמונה יותר מטרידה ומורכבת.
מונרו, כמו הרבה מטבעות קריפטוגרפיים אחרים, נולד לתת מענה לאחת הבעיות שאפיינו את הביטקוין, רשת הבלוקצ’יין הראשונה. מונרו, בדומה לדאש (Dash) או ל-Zcash, פותח במטרה לאפשר עסקאות אנונימיות לחלוטין. על פניו בחירה אידיאולוגית קלאסית של אבירי הקוד הפתוח.
המונרו נולד ב-2014 והיה אחד הראשונים לעשות שימוש בפרוטוקול ה-cryptonote שנועד לחזק סוגיות פרטיות, ולמן ההתחלה המטבע הציג את הפ’יצר הזה כחוזקה העיקרית שלו. עד אמצע שנת 2016 המונרו פעל יחסית בשקט ודישדש בדרך האיטית לצמיחה כמו הרבה מטבעות דיגיטליים שרוב האנשים, כנראה, לא מכירים. ואז קרה משהו מעניין. שני אתרי מכירות באינטרנט ‘אואזיס’ ו’אלפא ביי’ הודיעו כי מונרו הוא המטבע המועדף עליהם ובעתיד יעברו לביצוע עסקאות על טהרת המונרו. מה הבעיה? נשמע כמו סיבה למסיבה והצלחה מסחררת. הבעיה היא שכאשר בוחנים מקרוב את שני האתרים האלה, מגלים שלא מדובר בשני אתרים תמימים, אלא בשניים מהאתרים המרכזיים ב’רשת העמוקה’, המכונה גם ה’רשת האפלה’ (Dark net), רשת תקשורת מחשבים שפועלת מחוץ לרדאר של מנועי החיפוש הגדולים ומשמשת בעיקר לביצוע עסקאות מפוקפקות.
נחדד, ‘אואזיס’ ו-‘אלפא ביי’, הם המחליפים של אתר ‘דרך המשי’ שנסגר בהוראות ה-FBI ומייסדו הורשע בניהול רשת בינלאומית של סחר בסמים. הסיבה העיקרית למעבר של ‘אואזיס’ ו-‘אלפא ביי’ לביצוע עסקאות במונרו, היא שהם סבורים שבאמצעות שימוש במטבע האנונימי הם יחמקו מגורל דומה.
בזירת יחסי הציבור שהכרנו עד היום, חיבוק דב פומבי כזה משני אתרים שרוב האנשים ההגונים מתרחקים מהם כמו מאש, היה אמור להפוך לפיגוע מדיה שבקלות היה יכול למוטט את המיזם. למרבה ההפתעה קרה דבר הפוך. לא רק שערכו של המונרו לא נפגע, בפרק זמן של שבוע משחרור ההצהרה של ‘אואזיס’ ו-‘אלפא ביי’ המטבע שילש את ערכו ושוויו זינק ב-200%.
בהקשר הזה לא צריך לבוא אל מונרו בטענות, מה שהקפיץ את ערכו של המטבע היו ביקושים כבדים מכל קהילת משתמשי הקריפטו. כנראה הדימוי של חבורת ‘מחבקי העצים’, לא כזה נכון. שוב, קשה לבוא בטענות למפתחי מונרו (שאגב, מתוך שבעה מפתחים, חמישה בוחרים להישאר לחלוטין אנונימיים), הציבור הצביע ברגליים (ובדולרים), והעובדה שעשה זאת דווקא בגלל שני אתרים מפוקפקים, בהחלט מזמינה דיון ציבורי נוקב. אגב, למייסד אתר ‘אלפא ביי’ זה לא ממש עזר ובשנת 2017 הוצא לו צו מעצר בינלאומי.
יש משהו מאוד מבלבל בשיח סוגיות פרטיות בעידן הבלוקצ’יין. לא צריך להיות בעל זיכרון מופלג בשביל להיזכר שאחת ההבטחות המרכזיות של חלוץ המהפכה, הביטקוין היה ביזור שמבטיח פרטיות. האם שיקרו לנו?
לא בדיוק, העסקאות עצמן אנונימיות, אבל הבלוקצ’יין עצמו הוא פומבי וחשוף. זה חלק מהרעיון. כך שתיאורטית (ולא תיאורטית בלבד – היו דברים מעולם), יכול מישהו עם אוריינטציה טכנולוגית, לעקוב אחרי עסקאות, לחפש דפוסים דומים ולאתר את מבצע העסקה. כל מה שהוא צריך זה כמה שעות פנויות וחיבור אינטרנט.
כמו שהזכרנו קודם, מונרו עובד על פלטפורמת בלוקצ’יין מטיפוס חדש שנקרא cryptonote. מה שמאפיין את הפלטפורמה הזו היא העובדה שבשונה מהבלוקצ’יין הקלאסי הוא פחות חשוף.
האלגוריתם של מונרו מערבל כל עסקה ומסווה אותה באמצעות עסקאות קודמות. באופן כפול. כשהעברה יוצאת וכשהעברה נכנסת. כך שהרישום הפומבי על הבלוק הוא בעצם סוג של זיוף שלא מוליך לשום מקום. היחיד שיכול לראות את העסקה הוא מי שביצע אותה במפתח צפייה פרטי שהעותק היחיד שלו נמצא בידי המשתמש. כך שאם הוא מעוניין או נדרש (מצד רשויות או רגולטור כזה או אחר) להציג את העסקה (מהצד שלו) לגוף או אדם שלישי היכולת שמורה בידו. אבל בסוף סוגיית הפרטיות נתונה להחלטתו הבלעדית.
הזכרנו קודם שמונרו אינו המטבע היחיד או הראשון שמשחק על קלף הפרטיות והאנונימיות, פועלים במגרש הזה שחקנים נוספים כמו, למשל, ‘זיקאש’ ו-‘דאש’. אבל מונרו ללא ספק לקח את העניין הזה הכי רחוק, וכששומעים את ריקרדו ספאגני אחד ממפתחי המטבע (אחד מהשניים שהזדהה בשמו), יש לו טיעונים מאוד משכנעים הן בעניין ההצדקות לפרטיות (מינוס רווחתם של סוחרי הסמים) והן בעניין הטענה שמונרו היא היחידה שבאמת מספקת מענה אמיתי (לראיון המלא, בו הוא “מפרק” את המתחרים תוכלו להקשיב כאן: https://www.youtube.com/watch?v=GEVm1dMn5Ks).
ריקרדו ספאגני נשמע מאוד מרשים, אך את דבריו שווה לקחת בערבון מוגבל, הוא רחוק מלהיות אובייקטיבי. מנגד, יש עובדה אובייקטיבית שבאספקט אחד של ‘אנונימיות’ נותנת למונרו יתרון שאין לאף מטבע קריפטוגרפי אחר.
אנחנו מדברים על אנונימיות של המטבע עצמו. בניגוד לאמירה המפורסמת של הקיסר אספסיאנוס, שכאשר ביקש להצדיק הטלת מיסוי על השירותים הציבוריים של רומא טבע את האמרה המפורסמת: “לכסף אין ריח”, כמעט כל מטבע קריפטו משאיר שובל. זה לא דימוי מדויק, אבל לצורך העניין לכל ביטקוין את’ר או כל מטבע אחר יש סוג של מספר סידורי. למה זה מעניין? כי בדיוק כמו במקרים של אירועי חטיפה בו הכופר משולם בשטרות מסומנים, ניתן היום ל’סמן’ כל מטבע קריפטו ולעקוב אחר ההיסטוריה של כל מטבע ומטבע. יש הערכות שכבר היום נמצאים בסירקולציה מיליוני ביטקוין שסומנו ככאלה שהושגו בדרכי מרמה או שנעשה בהם שימוש בעסקה מפוקפקת או פשע. למשתמש התמים אין דרך לזהות את המטבעות האלה, אבל יש מספיק צמתים ברשת, בעיקר בנקודות המרה ש’מטבע מסומן’ יקפיץ מערכת כזו או אחרת. בתסריט טוב פשוט לא יסכימו לקבל מכם את הכסף, בתסריט גרוע תמצאו את עצמכם בחקירה, מנסים להוכיח שאין לכם אחות.
במטבע של מונרו (הנקרא XMR במערכות הסחר), הבעיה הזו לא קיימת. כל המטבעות זהים לחלוטין ולמטבע כשלעצמו אין שום שובל ולא ניתן לסמן אותו, באספקט הזה למונרו יש בהחלט פיצ’ר פרטיות שאין לאף מטבע אחר.
אחרי שבמהלך השנה הגיע המונרו לשיא של כל הזמנים ורשם שער של יותר מ-542 דולר ל-XMR אחד הוא ביצע תפנית הפוכה ונכון לאמצע יוני 2018 שערו עומד על כ-125 דולר ל-XMR. מפנים כאלה אינם חריגים, אבל גם אין וודאות ששינוי מגמה יקרה בקרוב.
העתיד כבר טומן בחובו שאלות יותר גדולות. מצד אחד, במגרש התשלומים האנונימיים מונרו הוא בהחלט שחקן מצטיין והוא גם אינו קופא על שמריו. בקרוב עתידה הרשת להשיק פיצ’ר חדש בשם Kovri שמאפשר למשתמש גם להסוות את כתובת ה-IP שלו בביטחון מוחלט. כך שמונרו בהחלט דבק בייעוד שלו; מצד שני, ספק אם יש עוד מטבע ‘שמשתין מהמקפצה’ כמו מונרו. המטבע עושה כאב ראש לרשויות וכשהרשויות כועסות זה אף פעם לא בריא. חלק מהרציונל של קוד פתוח כולל הנחת מוצא אבירית שלא תמיד עומדת במבחן המציאות ואם הניצול לרעה של פלטפורמות מבוזרות יגבר, תבוא תגובת נגד. סביר להניח שמטבעות כמו המונרו יחוו את הקשיים הכי גדולים. מבוזר או לא מבוזר, אם מספיק גורמים יחליטו שהאנונימיות המוחלטת של מונרו אינה לרוחם הם פשוט יפסיקו להכיר בו ולהמיר אותו וספק אם מפתח הצפייה הפרטי שמעניק את הבחירה למשתמש (ומטיל עליו את האחריות) יספק את הרגולטור.
חשוב לדעת: כל ההסברים על המטבעות השונים מבוססים על פרסומים של יוצריהם. אין לראות במידע כהמלצה, או כייעוץ.השימוש באתר על אחריות המשתמש/ת בלבד.